Де шукати гриби та ягоди?

Найкраще виходити до лісу рано вранці, поки не висохла роса. Так ви швидше знайдете гриби серед трави, та й ризик, що до вас тут уже все «обнесли», менший.

Про грибні та ягідні місця краще заздалегідь дізнатися у місцевих жителів. Не варто прагнути вглиб лісової хащі, відмінні грибні поляни часто трапляються на вході до лісу, особливо з його південного краю. Оглядайте місця навколо дерев, розгрібайте листя та траву палицею.

Головне правило – будьте уважні та не поспішайте, що повільніше ви оглядатимете площу, то вищі шанси на успіх. І не бійтеся звернути з протоптаної доріжки туди, де до вас ніхто не встиг побувати. Але пам'ятайте про орієнтири, щоб не заблукати.

Грибне полювання в наших лісах починається навесні.

У період цвітіння пролісків з'являються перші лісові гриби — сморчки та зморшки звичайні (строчки).

Шукайте їх під шаром торішнього листя та на прогрітих сонцем лісових галявинах соснових борів, на піщаному ґрунті, під ялинками та березами, на місцях лісових згарищ, на вирубках. Збирати слід молоденькі гриби. Серед старих трапляються ті, що розкладаються, отруйні. Такі екземпляри в темряві світяться фосфоресцентним світлом, як лісова гнилушка. Сморчки ароматніші, ніж строчки.

Перед тим, як вживати в їжу лісові гриби, а це рекомендується робити в день збору, гриби необхідно на п'ять хвилин опустити в киплячу воду. Довше кип'ятіння позбавляє гриби специфічного аромату. Зморшки звичайні та сморчки смажать, сушать і варять з них грибний суп або соус. За аромат і ніжну м'якоть вони особливо цінуються західними кулінарами. Сморчок для них — гриб-кумир. Найкращий час збору — квітень, травень.

У червні починають з'являтися перші білі гриби

Їх варто шукати під дубами. Масовий збір для заготівлі припадає на липень, серпень, вересень. Найбільш улюблений ліс для білих грибів — березовий, але вони ростуть також у соснових та змішаних лісах.

На початку червня можна йти за підосичниками та підберезниками у молоді зарості берез та осик. Найбільше їх трапляється у липні та серпні.

Молоді лісові гриби маринують, смажать, тушкують з картоплею, а великі гриби сушать.

У липні з'являються й такі красуні, як руді лисички та маслюки

Лисичок багато у вологе літо. Ростуть сім'ями у хвойних, листяних та змішаних лісах. Лисички дуже смачні смажені на вершковому маслі та в грибному супі. На зиму їх солять.

Маслюки полюбляють рости в молодих соснових насадженнях. Особливо багато їх у липні, серпні. Дуже смачні молоді мариновані лісові гриби, смажені, тушковані. Великі екземпляри краще сушити.

У серпні час вирушати за ароматними груздями.

Справжні грузді шукайте в сосново-березових та ялиново-березових лісах. Перші гриби з'являються наприкінці липня, а масовий збір ведеться у серпні, вересні. Грузді, як правило, солять. Дуже смачні вони також відварені з соняшниковою олією та товченим часником, а також запечені в пирогах. Молоденькі гриби гарні й у маринаді.

Наприкінці серпня з'являються перші опеньки.

Шукати їх найкраще у сирих листяних лісах навколо пнів, на галявинах та на схилах ярів, а подекуди й на деревах. Далеко ходити за опеньками не доводиться, трапляються такі врожайні місця, що замість ножа добре було б застосувати косу. Опеньки мають свій своєрідний лісовий аромат. Особливо смачні вони смажені, у тушкованому вигляді. Дрібні "цвяшки" краще маринувати, а великі — сушити. Паралельно з опеньками можна збирати й лісові горіхи.

У вересні йдіть до лісу за вовнянками та рижиками.

Ростуть вони у змішаних лісах, але рижики віддають перевагу ялинці. Обидва гриби руді та схожі один на одного, як брат і сестра, використовуються для соління. Урожайні місяці — вересень, жовтень.

З кінця серпня, у вересні й до глибокої осені, навіть у листопаді, в лісах у великій кількості з'являється зеленушка.

Вона полюбляє рости в осінньому сирому піску. За бажання цих грибів можна зібрати скільки завгодно. На поверхню молоді грибки вилазять рідко, їх викопують, визначаючи місцезнаходження «за опуклостями ґрунту». Шкода, що збір зеленушок популярний лише серед місцевого населення. З них добре варити грибний суп, але особливо смачні молоді грибки в маринаді та солоні. Перед приготуванням необхідно добре промити їх від піску в проточній воді.


У чому користь грибів та ягід для організму?

Збір грибів та ягід – це захопливе дозвілля, яке подвійно приємне, адже ваш «улов» ще й дуже корисний для здоров'я! Розберемося, яку користь ви принесете своєму організму та яку шкоду ризикуєте завдати.

Лікувальні властивості грибів

Почнемо з того, що це просто смачно! А вживання грибів восени ще й допомагає зміцнити імунітет та протистояти сезонним вірусам.

Деякі навіть лікуються грибами. Це називається фунготерапія – один із різновидів народної медицини, в основі якої лежить збереження повного комплексу активних речовин, що містяться в грибах. Для цього з них роблять відвари, настої та екстракти.

Гриби використовують у кулінарії, народній та традиційній медицині.

Навіть у традиційній медицині грибам відведена важлива роль – активне застосування у фармацевтиці. Навіть за антибіотики ми маємо бути вдячні грибам: пеніцилін та стрептоміцин отримують з пліснявих грибів!

Перейдемо до конкретики й почнемо з короля грибного царства – білого гриба (він же боровик). У боровиках рекордна кількість корисних білків: у кілограмі білих грибів протеїнів більше, ніж у кілограмі яловичини.

Ще одна корисна властивість білих грибів – наявність нікотинової кислоти (вітамін РР), необхідної для здоров'я серця! Також у боровиках містяться солі заліза, цинк, йод, мідь та вітамін B1.

Грузді – це практично єдине джерело вітаміну D нетваринного походження. Зазвичай цей вітамін ми отримуємо з молочних продуктів, печінки тріски та від сонячних променів. Крім того, грузді чудово справляються з профілактикою ниркових та легеневих захворювань.

Велику дозу вітамінів А, В1, В2, цинку та селену ви отримаєте з лисичок. Ці гриби корисні для селезінки та загального імунітету організму. Доведена їхня користь і при діабеті.

Лисички корисні при діабеті та у відновленні підшлункової залози.

І навіть у відновленні підшлункової залози лисички – перші помічники (хоча при серйозних захворюваннях цього органу дієтологи радять грибами не захоплюватися)! А ще це єдині гриби, які не накопичують радіоактивних речовин.

Корисні властивості ягід

Не менш важливими та корисними для організму є ягоди, на які так багата Чернігівська область! У них міститься маса вітамінів, мікроелементів, клітковини та антиоксидантів.

Недарма наші бабусі вважали першим засобом від застуди ягідне варення з чаєм. Ягоди зміцнюють імунітет, допомагають у лікуванні артриту, нормалізації тиску, профілактиці вікової деменції.

Доведено й позитивний вплив ягід на психіку людей. Завдяки фолієвій кислоті, яка сприяє виробленню серотоніну, навіть невелика жменька ягід здатна змусити вас почуватися щасливими. У часи депресії це стане справжнім порятунком у боротьбі з депресією, лікуванні артриту та зміцненні імунітету.

До речі, ягоди варто включити до свого раціону й тим, хто бореться за стрункість фігури. Це дозволить прискорити обмін речовин, що сприятиме схудненню.

Лідерами за корисними властивостями є такі ягоди:
  • Ожина – знижує рівень холестерину в крові;
  • Чорниця – покращує зір;
  • Журавлина – зміцнює імунітет.
Але й у малині, полуниці, аґрусі є безліч вітамінів та корисних для організму мікроелементів.
Шкода від грибів та ягід

Хоча медики радять частіше використовувати у своєму раціоні як гриби, так і ягоди, сильно налягати на них теж не варто, інакше це може мати негативні наслідки для організму.

Ми не будемо говорити про отруйні гриби, їхня небезпека для людини і так очевидна. Але й їстівні види можуть зашкодити. По-перше, як уже згадувалося, властивість накопичувати шкідливі речовини – слабка сторона грибів. Тому є ризик натрапити на отруєний, хоча зовні й цілком нешкідливий гриб.

Навіть їстівні гриби можуть стати отруйними, якщо ростуть у неправильному місці.

Щодо ягід, то й серед них трапляються отруйні види, тому під час збору потрібно бути обережним. Зривайте тільки знайомі плоди. Крім того, ризик існує і для тих, хто надмірно захоплюється цим продуктом: починаючи алергічною реакцією і закінчуючи проблемами із зубною емаллю.

До речі, не варто збирати ягоди, що ростуть поруч із блідими поганками. Грибні спори можуть з вітром потрапляти на плоди та завдати шкоди організму.

Що вдягнути та взяти з собою?

Перше правило – комфорт. Вам доведеться часто нахилятися та багато ходити, тому одяг має бути вільним, зі щільної тканини, взуття – зручним, найкраще підійдуть гумові чоботи з резинкою на халяві.

Не забудьте про головний убір! Стара бейсболка, панамка, шапка – підійде будь-що, аби захищало від кліщів та комарів.

З собою обов'язково беріть воду, бутерброди, дощовик, бинт та йод, антигістамінний засіб, репелент від комарів та мошок. Можна покласти теплий одяг на випадок, якщо погода погіршиться, а також компас та свистки (допоможе, якщо хтось зійшов з курсу).

І не забудьте про тару, в яку збиратимете свій «улов». Найкраще для цього підходять плетені кошики. Відра, пластикові ємності чи пакети не підійдуть: по-перше, гриби можуть зламатися, ягоди – пом'ятися, по-друге, ваш збір швидко зіпсується, якщо йому бракуватиме повітря.

Як правильно збирати гриби?

Багато грибників досі вважають, що гриб обов'язково потрібно зрізати ножем, але ні в якому разі не зривати. Вважається, що в іншому випадку можна пошкодити грибницю, і тоді наступного року «грибний город» тут не виросте. Гриби можна зрізати ножем або зривати руками. Це найстаріша омана, посіяна елементарним незнанням біології. Підземна частина гриба надійно захищена, щоб її пошкодити, від вас знадобляться чималі зусилля.

Щоправда, під час виривання недосвідченому грибнику легко пошкодити ніжку, що призведе до швидкому гниттю гриба. Але цього не станеться, якщо ви будете акуратні. Тож рвати чи зрізати – питання виключно вашої зручності та звички.

© 2019-2025 Boxer Resorts.